Monday, April 30, 2012

Hampa sangat !

salam guys :)

tyra tak nak tulis panjang-2 . gambar ni da bagi cerita dia da :/


nak buat rayuan ke tak ? ntah laa . mak abah tyra buat derk je . nanti-2 laa . tyra tunggu UPU dulu . then , baru buat keputusan . kali ni tyra buat keputusan sendiri . guna kepala otak tyra sendiri . malas nak tanya mak abah daa . just wait and see what I can do .

till then , wassalam
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Segmen : Hanya Itu yang Ku Hajatkan by Cik Dessert

salam guys :)

thanks kat Hana sebab tag tyra dalam segmen ni . thanks jugak kat tuan blog ni haa sebab ajak tyra join segmen ni gakk :)

klik blog Cik Dessert

tarikh tamat : 3 mei 2012 / Khamis

" Ya Allah sesungguhnya Kau Maha Besar dan Maha Adil . Kau berikanlah aku kejayaan dalam kehidupan ni seperti orang lain . Permudahkanlah segala usaha aku untuk mencapai cita-2 ku . Kau berikanlah aku kebahagiaan dalam kehidupan ini dan berikanlah kesihatan yang baik kepada aku , keluargaku dan sahabat-2ku . Sesungguhnya mereka orang yang penting dalam hidup aku . Sesungguhnya hanya Kau yang mengetahui apa yang baik untuk hamba-2Mu . Amin .

tyra tag siapa ek ?

till then , wassalam .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, April 25, 2012

tawaran pertama :)

salam guys :)

okayy . fuhhh ~ tarik dan hembus nafas . hehe . hari ni 25 April kann ? so , ni la tarikh budak-2 lepasan SPM 2011 sibuk nak check matrikulasi dan tingkatan 6 bawah . erm , tyra takde la excited sangat . hiwhiw . check pun dalam pukul 10 padahal orang lain tengah malam da check . keputusannyaa :

Matrikulasi 


haa ~ tyra dapat tuu :D tak sangka betul ! padahal tyra 4A je . then , addmath cukup makan kredit . haha . tahniah kat matrik sebab jadi tawaran pertama tyra . *poyos sungguh ayat aku ! sebenarnya tyra tak minta pun NS tapi dapat plak . da rezeki kat situ , Alhamdullilah . :) btw , kelas tyra cuma 16 orang dapat matrik :/ lagi 4 orang tak lepas . aishh . macam mana la tak dapat tuu ? >,<

Tingkatan 6



sahh la ! tingkatan 6 dengki kat tyra . haha . takde laa :) dia taknak kita tamak la tuu . da dapat matrik nak tingkatan 6 plakk . btw, thanks kat Emirul sebab inform tyra sebab kenapa tyra tak dapat tingkatan 6 tuu . kamsahamnida kawann :) 

ape-2 pun tyra tak tahu nak pergi ke takk . tyra nak tunggu maktab ngan UPU dulu . then , baru buat keputusan nak pergi mana-2 . harap-2 dapat maktab tuu . Aminn ~ 

till then , wassalam :)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saya sayang blog saya sebab ...

salam guys :)

akak Alynn ajak tyra join segmen pertama dia . so , kita pun join laa :)

Segmen "Saya sayang blog saya sebab ..."

klik blog alynn

tarikh tutup : 30 APRIL 2012 (TEPAT 12 TGH MLM)

Saya sayang blog saya sebab blog ni tyra tempat tyra berkongsi kisah hidup dan perasaan tyra . blog ni macam diari online tyra walaupun tak semua tyra cerita yang secret simpan sorang-2 . hehe . tyra suka cerita pengalaman-2 tyra kat sekolah walaupun tak semuanya manis kann ? ada jugak yang sedih , terasa terpinggir . tu jadi entri yang bermakna buat tyra . kadang-2 entri tu memang tyra tujukan buat seseorang bila tyra sakit hati , kecewa , marah , gembira dan macam-2 lahh . walaupun manusia tu mungkin tak baca , asalkan hati tyra tenang bila da menaip . macam tyra cakap kat dia padahal menaip saja . selain tu , tyra kongsi-2 maklumat untuk kawan-2 yang terutamanya sebaya ngan tyra . walaupun sedikit , tyra puas hati dapat  kongsi ngan kawan-2 . blog ni macam satu kepuasan buat tyra . tyra dapat berexperimen ngan blog ni . :) tukar-2 background , tukar template , susun gadget . hehe . bila blog jadi macam tyra nak , tyra suka sangat . kalau takde kawan blogger yang bantu tyra , blog tyra takde la kemas macam sekarang :) thats why tyra sayang blog tyra ni :)

erm , tyra nak tag awak dan awak ye ?
nemo dessert
Hana

till then , wassalam :)


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 24, 2012

Segmen : blog pilihan Zamani 84

salam guys :)

tyra join satu segmen ni :) thanks kat Hana sebab tag tyra :)


tarikh tamat : 24 April 2012 pukul 11.59 malam.

till then , wassalam :)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Segmen : buku awesome terbaik !!!

salam guys :)

hari tu si Nemo da tag tyra then disebabkan tuan punya blog da menjemput join , tyra pun tanpa segan silu la masuk . haha . da termalu sebenarnya :p


haa ~ segmen Hana ada syarat-2nya :
  • Buat satu post yang bertajuk 'Segmen : Buku Awesome Terbaik !!!'
  • Copy dan Paste banner kat atas tu kat post korang
  • Follow blog Hana?? Terpulanglah kat korang
  • Nyatakan buku yang korang suka (Tak kira berapa buah buku)
  • Ceritakan serba sedikit tentang buku itu...Tak kiralah info ke atau apa-2 saja (Buat Sinopsis)... Ringkas pun takpe...
  • Tag 2 orang rakan anda dan pastikan diaorang tahu
  • Postkan Link kat LINK ENTRY bukan link blog hana okayy 
Tarikh Tamat Segmen : 26 April 2012 pada jam 12.00 Tengahari .

okayy . meh , sini tyra cerita sikit . hehe


1. novel Dear Yayah by Farihah Iskandar
 > menceritakan Jihan yang belajar di MRSM bersama rakan-2nya sejak dari tingkatan 1 tapi dalam dear yayah cuma menceritakan kisah jihan semasa di tingkatan 4 . Jihan ada sahabat baik bernama Suria yang sentiasa ada untuk Jihan . lebih menarik , Jihan buah hati *Jihan tak suka guna perkataan boyfriend bernama Hazman . Hazman plak ada kawan baik bernama Sofian . haa ~ si Suria pun ada Jejaka Idaman Malaya si Khairi . dalam novel ni korang boleh tahu persahabatan mereka ni . konflik yang berlaku antara Jihan , Hazman dan Amirah . betapa sabarnya Hazman menunggu Jihan sedar :) . macam-2 lagi yang menarik yang berlaku . novel ni ada siri dia : Dear Yayah 2 , Dear Yayah 3 , Dear Yayah 4 dan Dear Yayah Sejuknya Eau Claire . jalan cerita dia memang best ! 


2. novel Hai Suria by Farihah Iskandar
 > haa ~ novel ni khas untuk sahabat baik si Jihan , Suria ! dalam novel ni kita dapat tahu kisah Suria yang sikit je dalam Dear Yayah . novel ni juga menceritakan macam mana Suria berjumpa ngan secret admire dia . ada gak pengalaman Suria yang kelakar seriously memang comel jee  . lagi satu tyra tersentuh sangat ngan sifat prihatin dan sayang Suria terhadap rakan-2 dia . novel Suria yang lain , Suria Vs Kaca Mata .


3. Aku Mahu SuperBibik by Ain Maisarah
 > “Saya mahu bibik yang pandai gubah bunga, baiki paip, fasih cakap bahasa Inggeris, boleh menjahit dan ada lesen memandu serentak!” Beritahu Ina yakin.
“Amboi, tingginya impian awak! Bibik pun manusia biasa macam kita semua. Bukannya Superman!” Farah tersentak.
“Superman?” Ina mengulang perkataan itu. “Betul cakap awak, Farah! Bibik memang manusia biasa. Tapi saya tak mahu yang biasa-biasa. Saya mahu bibik yang hebat dan luar biasa! Saya mahu seorang Superbibik!”
Itulah impian Shazarina! Memiliki seorang bibik sempurna. Demi mencapainya, dia sanggup melakukan temuramah ala-ala mencari peserta rancangan realiti TV. Hanya yang benar-benar layak akan diambil bekerja!
Demam pencarian bibik juga tersampuk kepada kumpulan The Wannababes. Tambah lagi, Shasha kini mempunyai tiga orang bibik serentak. Itu membuatkan Fasharina bt Tan Sri Hisham, ketua The Wannababesrasa tercabar. Fasha yang punya dua orang bibik bertekad menyamai kehebatan Shasha! Fasha mesti mempunyai tiga bibik juga! Itu trend terkini orang kaya-kaya!
Apakah kesudahan pencarian bibik oleh Ina dan Fasha? Ketahui kesudahannya dalam novel Aku Mahu Superbibik!
*tyra copy da blog Pink AinMaisarah . hehe . boleh kann ?

haa ~ hamik kau ! panjang sungguh :) untuk pengetahuan tyra memang minat dua novelis ni . korang tyra la baca tulisan kak AinMaisarah ni . banyak novel dia yang BESSTTTT ! singgah la blog kak Ain http://ainmaisarah.blogspot.com/ . promote ni :)

tyra nak tag , awak dan awak !
aini suhaila
arielkun

hehe . selamat men"join" ! :p

till then , wassalam

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, April 23, 2012

Segmen : Review by Lily

salam :)



syarat-2nya :

1. Buat entri bertajuk Segmen: Review by Lily
2. Letak banner dkt atas dan linkkan ke entri ni.
3. Follow? Tag? Terpulang, lagi bagus kalau buat.

4. Tinggalkan link yang betul dkt entri ini. Link yg salah automatik ditolak.


Tarikh tutup: 31 Mei 2012, 11.30PM


till then , wassam :)
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, April 11, 2012

saya kecewa sangat :'(

salam guys :)


tu la perasaan tyra sekarang ! masa aku senyap , semua sibuk nak buat reunion . tapi bila tyra plan just lepak-2 kat Bahau , semua macam hampehh ! sumpah tyra cakap , tyra sakit hati ! macam ni ke nak buat yang gempak-2 ? bagi tyra korang buat masa ni tak layak nak buat yang gempak-2 . tyra TABIK ngan Nemo dan Hana . dorang berusaha nak join gakk . even , hana ada kenduri kat BBS , dia still join plan lepak ni . fine guys . FULLSTOP !

till, then . wassalam . 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 10, 2012

Segmen Cik Tyra Lee (Blogwalking+Up Follower)

salam guyss :)

hehe . men'join'kan diri lagi . thanks kat kak Tyra ( eh ! nama dia sama ngan kita laa :D ) sebab tag tyra dalam segmen ni . :)



1. Buat entry bertajuk "Segmen Cik Tyra Lee (Blogwalking+Up Follower)"
2. Letak banner kat atas tu dalam entry then link kan kat sini.
3. Wajib follow blog cik tyra ni.
4. Sunat tag tiga (3) orang kawan atau wajib tag satu (1) orang kawan. (ikutlah nak pilih yang mana.hee) dan pastikan mereka tahu ye.
5. klik >sini<
6. expired date: 20 April 2012. jam 11.59 p.m.
7. dah siap semua, hantarkan link entry tu kat comment ye. kat cbox tak dilayan. :)
8. dah siap tepuk tangan!! yey!


tyra nak tag orang yang selalu tag tyra . hehe :p
Hana

till then , wassalam .
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

SEGMEN : blogwalking by Hansya

salam guys :)

tyra nak join satu segmen adik kita ni . hehe . thanks kat Hana sebab tag tyra .



TAMAT : 12 April .

tyra nak tag , haa ! awak ye !

till then , wassalam :)

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Tuesday, April 3, 2012

Pepatah Melayu yang Mengarut :p

salam guys :)

erm , korang mesti selalu dengar pepatah Melayu kann ? kalau tak pernah dengar tak tahu lahh nak kata ape :p tapi manusia ni kan selalu buat pepatah yang mengarut . bila dengar macam betul plakk . haha . cuba la baca pepatah kat bawah ni . PEACE :)

Ayat Power - Pepatah Mengarut

1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah

2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan

3. Tiada rotan, pelempang berguna juga

4. Biar lambat asalkan tak cepat

5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi

6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula

7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar

8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock

9. Secupak takkan jadi 18 cupak

10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati meninggalkan kulit,

manusia mati meninggal dunia

11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di dalam mulut.

12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap

13. Alang-alang mandi biar guna sabun

14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras

15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun

16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang... bisu

17. Hidup segan, mati di tanam

18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa

19. Lembu punya susu cap teko dapat nama

20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis

21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau nak ngail

di laut (beli la pukat tunda lagi baik)

22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa

23. Membujur lalu melintang pukang

24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, lebih baik hari tak hujan

25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut

26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili

27. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh belah

haa ~ amacam ? mengarut saja . buat adik-2 yang masih sekolah , jangan guna pepatah ni dalam karangan korang . mampus kena marah ngan cikgu nanti . sia-2 je . btw , pepetah ni hanya untuk suka-2 bukan untuk kegunaan dalam bahasa Melayu Standard . 

till then , wassalam .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

learn new word !

salam guys :)

tyra belajar perkataan baru ? tu pun nak heboh ke ? haha . suka hati lahh ! bukan word English , Korean tau tapi bahasa Melayu yang bunyinya macam merapu jee . :p alkisahnya , masa tu family tyra tengah on the way ke Kuantan masa hari sabtu (31 Mac) . bila budak-2 asrama dua ekor tu ada , masing heboh la nak bercerita pasal cerita-2 dan kawan-2 kat asrama . biasanya si Udyn la paling excited nak bercerita . masa udyn bercerita keluar satu perkataan yang tyra tak pernah dengar . btw, Wawa tahu perkataan tuu . cehh ! berlagak la tu . dorang tahu , aku tak tahu kann ?  perkataannya ialah Mencapap . what the hell ? haha . mencapap means is suka mencari publisiti . jenis orang nak semua orang kenal dan pandang la tuu . okayy , the second words is from udyn . his own words ! haha . sebab excited sangat bercerita dia tersasul sebut publisiti menjadi Publisatay . masa dia sebut tu semua tak perasan kecuali tyra . then , tyra tanya "kau sebut ape tadi ? publisatay ?". tanpa belas kasihan , tyra terus tergelakk . haha . satu kereta gelakkan kan dia . nak cover da tak boleh . sorry ye udyn :) PEACE . tu la perkataan yang tyra dapat bila lepak ngan budak-2 dua ekor tuu . hehe .

till then , wassalam .
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, April 2, 2012

Segmen Up Followers + Review Blog

salam guys :)

hari ni tyra merajinkan diri join segmen blog ni . hehe . terima kasih ana sebab tag tyra yee ? :)


syarat-2 segmen ni :

  • Follow blog Ila & Like fanpage Ila Tekan SINI  (WAJIB)
  • Buat satu entry "Segmen Up Followers + Review Blog "  (WAJIB)
  • Letak banner dekat atas ni dalam entry korang tu dan link kan ke segmen ni  (WAJIB)
  • Tag rakan blog  (SUNAT)
  • Linkkan entry korang tu dalam komen entry ni
  • Tamat 10/4/2012


till then , wassalam .

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Segmen Interview Review By Hana

salam guys :)

tyra hari ni join segmen pertama kawan tyra ni :) hehe . da selalu men'join' segmen orang , tu nak buat jugak tuu ~ haha . opss ! sorry hana :)


jawapan untuk soalan Hana :)

1. nama : NurA'tirah
2. umur : becoming 18 years old
3. konsep blog : diary and information .
4. perasaan menjadi blogger : exciting :)

tyra tag :
>  aqilah
>  ema

till then , wassalam .
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment