Friday, September 20, 2013

Tip Menghadapi Peperiksaan.

Assalamualaikum :)

Heee~ baru nak muncul. Hahaha. Dah dekat final pun still busy dengan LP dan report. Giler den macam ni. -__________- still waras kot. Kihkih Okayy, tyra nak kongsi sikit tip nak hadapi exam ni. Tyra dapat dari facebook Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah. Boleh kita amalkan, lagi la tyra nak final, ade nak PMR dengan SPM. 

Di antara tip yg praktikal & berkesan:

1. Jaga solat 5 waktu dgn sempurna.
2. Lakukan solat taubat, hajat & istikharah-- hati jadi bersih, mudah belajar & dpt jwb soalan dlm pep dgn cemerlang.
3. Doakan ibubapa, guru2 & kawan2. In sya Allah ilmu jadi berkat.
4. Ilmu itu cahaya, & cahaya tak masuk hati yg gelap. Justeru, sentiasa cuci hati dgn berbagai cara yg telah kerap saya syorkan.
5. Tukar minda ke MODE PEPERIKSAAN: Jadikan bilik belajar di rumah menjadi Bilik Gerakan Pep: Ada jadual pep, count down ke hari pep, bubuh matlamat di dinding, cth: Nak dpt 10A dlm SPM 2013, bubuk kata2 motivasi, doa2 penerang hati & kejayaan, peta minda topik2 yg penting, dll.
6. Fahamai strategi belajar & sesuaikan dgn STAIL PEMBELAJARAN ANDA-- sama ada u pelajat visual ( belajar dgn membaca), audio (belajar dgn mendengar),atau kinestetik (belajar secara praktikal & hands on).
7. Barangsiapa belajar dgn niat utk membantu kwn lain yg lemah, akan dpt 10X ganda kefahaman & daya ingatan. So, betulkan niat masa nak belajar!
8. Ubah PERSEKITARAN: belajar dgn duduk di kerusi sambil menghadap KIBLAT (JGN SESEKALI BELAJAR DGN DUDUK DI LANTAI ATAU ATAS KATIL!!!), kemaskan persekitaran, jika sesuai, tukar warna bilik ke warna HIJAU (Agar tenang) atau KUNING (Agar ceria), ada pewangi dlm bilik utk rangsang minda, pastikan cahaya matahari masuk ke dlm bilik utk beri tenaga ke dlm bilik & bunuh bakteria, bubuh pokok kecil di hujung meja tempat belajar utk supply oksigen yg di perlukan oleh otak. JGN BELAJAR SAMBIL DENGAR MUZIK (apa jenis muzik sekalipun!). SETAN YG AKAN MENGIRINGI ANDA BELAJAR & SUKAR NAK BENAR2 FAHAM!!!
9. Pakai minyak wangi masa nak study utk rangsang minda & tingkatkan IQ.
10. Senyum masa belajar utk relakkan minda & seronok belajar.
11. Minum air masak semasa belajar.
12.. Lakukan ulangkaji secara OUTPUT LEARNING:
  • a.. TENGOK SOALAN YG LEPAS, SOALAN CONTOH ATAU SOALAN RAMALAN,
  • b. Baca doa penerang hati, termasuk surah al Insyirah
  • c. Baca buku/ nota dgn menunjuk dgn jari. Bila membaca sambil menunjuk, konsentrasi, kefahaman & daya ingatan meningkat 20-60%.
  • d. Setelah membaca, fikir & ingat kembali fakta2 yg di baca tadi. Proses ini utk pindahkan maklumat drp buku ke sel2 memori dlm otak.
  • e. Lakar Peta Minda utk subjek yg berkaitan.
  • f. Semak ketepatan maklumat di peta minda (PM) & perkemaskan PM
  • g. Sebut secara lisan maklumat yg tercatat dlm peta minda utk mengukuhkan daya ingatan.
  • h. Cuba jwn soalan yg telah di rujuk di awal sesi ulangkaji tadi. Ini akan menguji kefahaman & tingkatkan daya ingatan.
  • i. Tampal peta minda yg penting di dinding utk di rujuk sblm tidur.
  • j. Baca Doa kesyukuran & mohon Allah lekatkan maklumat dlm minda sepanjang masa.
13. Kuatkan MEMORI DGN:
  • a. Doa penerang hati,
  • b. Makan yg seimbang,
  • c. Mengambil supplemen Minda spt EXCEL SUPREME yg amat membantu ratusan ribu pelajar utk memperkasa pembelajaran (hub 03-89255292 utk maklumat & tempahan),
  • d. Mkn kacang2 & Vit B complexs,
  • e. Makan madu, kismis, buah badam & tamar, etc
14. Hidupkan sunnah2 harian (elak kencing berdiri-- ini akan jadikan anda pelupa & lemah fikiran!).
15. Lakukan yg terbaik, bertawakkal kpd Allah & redha setiap pencapaian yg di hasilkan.

Moga Allah merahmati semua pelajar yg menghadapi peperiksaan. Aameen

Nombor 8 tu, tang dengar muzik. Err, tyra style study sambil dengar muzik plak tu. Hmmm. Dah tak boleh amalkan dah ni. Heee. kita dengar surah2 jelaa pas ni. *boleh keee?* .

Okayy, till then, wassalam :)
Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Show Comments: OR

No comments:

Post a Comment