Friday, October 23, 2015

Budak Degree

Haiiiiii. Assalamualaikum guys.

Tyra ni memang pemalas sekarang ni. Hahahaha. Patutnya raya haritu nak update pasal raya tapi hmmmm. Tyra takde moodlah pulak nak menaip. Lagilah masa tu sibuk makan lemang, rendang, ketupat bagai. *lepas tu bising badan dah naik* Kita jadi makin bertambah-tambah malas tapi layan movie kat laptop rajin sangat. Hahahaha. Life as student still have in myself.  Okayyyy, cukup intro entri harini.

Degree or in Malay word we call ijazah. As a student mestilah ada niat nak sambung belajar peringkat ijazah ni. Samalah dengan tyra. It's not about who are better or what tapi untuk tiket atau kelayakan untuk jawatan yang lebih baik. Rezeki ni kita tak tahu, kita merancang tapi ALLAH yang tentukan rezeki kita. Kita sebagai hambaNya kenalah berusaha untuk berjaya then just bertawakal. ALLAH tahu apa yang terbaik untuk kita.

Bila masuk degree ni, the life are so different. Lain sangat dengan life masa diploma. Lagilah tyra dah pindah kampus shah alam. Hidup dekat bandar ni duit macam air je rasa. Plus dengan bas lagi. Uitm ada sediakan bas tapi tak always ada, so, as a solution kita kenalah naik rapidkl tu. Kalau bayar kena rm1 tapi kalau touch n go dapatlah 80 sen. Tapi bajet tyra dah lari sangat. Sebab for 1st month, tyra spend almost rm50 for rapid. Bayangkanlahhhh. What I means are hidup dekat perlis sangatlah save bajet. Siapa kata hidup kat shah alam ni best? Hahahhaha. *please, I tak rasist*  Miskin tyra duduk sini. Nak berjimat tu susah. Lainlah kau sanggup berlapar. Mana ada student sanggup berlapar bila stress belajar stress assignment stress report.

Apa yang lain lagi? Keadaan uitm ni sendiri. Sebab belajar ikut fakulti. Tak macam arau, kitaorang akan belajar dekat bangunan yang sama. Tak kiralah kita course apa. Kat sini awal-awal dah terasing. Kecuali dekat kedai makan dataran cendekia. Dekat cafe menara tu Alhamdullilah still campur course dari FSG, APB, ACC. Dapatlah hadap budak course lain. Jalan lain, korang kena aktif mana-mana persatuan kalau nak dapat kawan-kawan dari course lain disamping korang nak tingkatkan softskill korang. Kena ingat lepas degree target korang ialah pasaran kerja. Softskill penting bila korang nak cari kerja.

Baru 1bulan lebih kat sini banyak benda nak belajar nak adapt semua. Harap tyra okaylah kat sini dan tak nak repeat terutamanya extent. Heeeee. Please doakan tyra ye *bajet budak hipster* Sampai sini dulu ye.



Till then wassalam. 

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Show Comments: OR

No comments:

Post a Comment