Sunday, May 15, 2016

Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2016 MAEPS

Assalamualaikum and hi.

Setelah seminggu pergi baru nak update. Entri pun baru nak update dalam blog. Hm busy.*sumpah ni bukan sebab malas.Hahahaha* Naik lepas cuti mid sem, bersusunlah test, quiz, report dengan assignment. Ni pun berlambak lagi kerja-kerja tertangguh. Belum lagi event UiTM dengan event fakulti. *lazy mood turn on oh myyyy*

Okay dah meroyan. Tyra pergi pesta buku 7 mei haritu. Hah, dah last-last baru nak pergi. Hehehe. Sebab minggu sebelum tu cuti hari buruh maka berpusulah nak balik rumah. *Atirah ada sindrom suka balik sejak duduk shah alam ni* Dari shah alam, tyra dengan adik amik bas rapid dari seksyen 2 ke kl sentral sebab kitaorang akan naik ktm komuter ke ktm serdang. Sebenarnya dari shah alam boleh je naik ktm padang jawa atau ktm shah alam tapi sebab takde transport nak ke padang jawa. Lagi satu kalau naik dari ktm shah alam memang ada bas selangorku sayang tapi rasa tak berbaloi dengan harga tiket.

Sampai je kat ktm serdang, 1st benda kitaorang cari MANA bas? Sebab dah diiklankan ada bas dari ktm serdang ke MAEPS. Even papan tanda atau tanda arah tunjuk bas pick up kat mana pun takde. Kalau nak tahu, hampir 100 orang blur nak cari bas time tu. Al kisahnya kitaorang beramai-ramai lintas jalan nak tunggu bas kat seberang jalan. Bayangkanlah punya ramai manusia kat situ, cuma satu bas je yang ada. Tyra berebut still tak dapat naik. *ilmu berebut bas kat uitm tak cukup lagi kot. hohoho* Nasib baiklah driver bas tu call bas lain untuk pick up kami yang tak dapat naik 1st trip. Tapi still tersisa lima ke enam orang tak dapat naik. Kesian kot kat dorang.

Dalam 10 ke 15 minit baru sampai MAEPS and driver bas drop dekat parking kereta. Well, kat situ memanglah tak sesak tapi untuk orang yang 1st time pergi MAEPS memang tak familir kot jalan nak ke hall. Disebabkan tyra pernah pergi masa MAHA, takdelah lost sangat. Dah balik baru tyra tahu, actually bas patut drop off kitaoranf dekat tangga hall D. *humphhh! rasa nak gigit-gigit driver tadi, penat aku menapak panjat bukit!* 


Masuk pesta buku, orang yang giler buku memang kena tahan nafsu sebab kat dalam hall tu korang sure macam orang kena rasuk sebab banyak giler buku best-best. *sebab aku macam tulah masa masuk, dia punya wahhhhhhhh* Kalau tyra drive sendiri, memang sampai petang lepak situ tapi naik public transport, so kenalah limit kan masa kat situ. Tyra dengan adik memang dah ada buku nak beli and publication yang kitaorang minat. Jadi takdelah kerja giler nak singgah semua booth. Hohoho.


Kat MAEPS tyra cuma pergi dua hall je which are C hall and A hall. Yang mana novel-novel terletak kat hall c. Kalau peminat dubookpress, sorokkitab, lejen, FIXI, kakinovel bolehlah lepak-lepak kat situ. Hall A, more pada buku-buku ilmiah macam PTS, ana muslim, POPULAR. Tapi tyra takde amik kesah sangat sebab memang masuk menghala ke PTS je, lain dah tak pandang. *I ni kalau dah minat, itu je I pandang* Buku-buku yang kitaorang berjaya borong tu;

  1. Cerita dan Cinta
  2. Momen momen Matlutfi
  3. Novel Sejarahwan dari PTS
  4. Novel cerpen dari PTS
  5. Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck - Hamka
  6. Novel-novel dari Lejen dan FIXI.
  7. Komik-komik dari Gempak Starz
Kenapa takde novel Melayu? Novel English? 
Novel Melayu terlalu banyak adaptasi ke movie dan drama terutamanya. Dari minat masa zaman sekolah sampai jadi tak minat. Bukan nak jadi rasist ke apa tapi cerita cinta usia muda, orang kaya, cerita koperat, kahwin paksa dan lain-lain tu dah stereotype sangat. 

Novel English? Baucer buku sebelum ni tyra dah habiskan RM250 untuk novel english and why not kali ni habiskan dekat buku-buku lain pulak. Rasanya Big Bad Wolf banyak novel english yang tentu murah gilerrrr. *Bila lagi nak pi Big Bad Wolf ni? Hm*  

Pemilihan tempat kali ni tyra rasa tak seberapalah. Sebelum ni, PWTC nampak lagi mudah nak pergi sebab lrt dengan komuter dekat situ je berbanding dengan MAEPS yang jauh daripada ktm komuter. Tambah-tambah lagi, bas yang disediakan tak mampu nak tampung pengunjung yang ramai. Plus student yang datang masa hujung minggu. Kawasan parking untuk kenderan kat MAEPS still mudah lagi daripada PWTC tapi susah lagi untuk pengunjung yang guna public transport. Kesian kot. Nak tunggu bas, berebut bas, menapak kalau bas drop off jauh-jauh. *Tak tahu macam mana boleh sabar giler nak pergi situ plus dalam bas sorang budak perempuan ni still nak diri depan adik aku, sampai kaki adik aku tersepit. Ikutkan hati gua tepuk je minah tu*  Kalau still nak teruskan buat kat MAEPS, tyra rasa pihak penganjur ke tambah bas lagi-lagi hari cuti dan hari minggu. Student ramai kot masa tu. 

Setelah lama tak menaip, macam lepas geram dah aku. Hahahaha. Actually, excited nak share pergi pesta buku. Last pergi pun masa zaman sekolah. Tapi masa tu kat PTWC, patut tengok kegigihan kitaorang beli novel remaja PTS masa tu. Haaaaa. Dari zaman sekolah dah melekat dengan PTS. Rasanya semua jenis buku dari PTS tyra baca, novel remaja, novel sejarahwan Islam, buku motivator semua tyra baca. *PTS patut bagi tyra anugerah pembaca paling setia* 

Muka bahagia lepas borong buku.

Okay, nak sambung baca buku pun assignment banyak nak buat. Kena sedar diri yang sekarang belum cuti dan kuliah still macam biasa.

till then, Wassalam.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, March 12, 2016

Ekspo Selangkah Ke UiTM 2016

Assaalamualaikum semuaaaa!

Well, owner blog ni memang chipsmore so memang kadang-kadang muncul kadang-kadang hilang. Tapi tyra memang akan buat comeback. Hahahaha. Kau ingat kau siapa?

Okay, straight to the point. Tyra nak ajak adik-adik yang terutamanya yang baru habis SPM, STPM dan diploma tu untuk datang ke "Ekspo Selangkah Ke UiTM 2016". Haaaa, manalah tahu ada rezeki dapatlah sambung belajar. Korang boleh tengok dan bertanya dekat semua fakulti yang ada di UiTM dan mana-mana course yang korang berminat. Boleh prepare mental dan fizikal sebelum masuk sambung belajar. Hehehehe. 





Jummmmm kita ramaikan ekspo ni. Ajak kawan-kawan, sedara mara, jiran dan seangkatannya join event ni. Tak rugi kalau datang. Atleast korang tahu serba sedikit standard pembelajaran UiTM. Event berlangsung selama 2 hari iaitu 12 - 13 Mac 2016. So, kalau hari sabtu tak sempat, korang boleh pergi hari ahad. 

P/S: Kalau rasa-rasa awak tu anti-UiTM, apa kata datang sini. Kita tengok baik buruk fakulti dan course yang UiTM tawarkan berdasarkan standard universiti awam. Chilll.

Till then, Wasalam.





Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Sunday, January 3, 2016

Segmen Awak Orang Mana?


Assalamualaikum and hai !

Actually dah lama dah tak join segmen ni. Masuk sambung belajar diploma sampai degree ni liat betul nak join segmen. Heee. Salah satunya wifi takde, bila balik rumah even wifi ada tapi laptop memang tak pandang lah. So, kali ni secara rasminya tyra join Segmen Awak Orang Mana? dari Nur Raihanah


Banner dia cuteeee! Sumpah tak tipu :D 

Okay, tyra asal dari Kluang, Johor tapi lepas tu berpindah ke JB. Tyra menetap di JB hampir 12 tahun dan lepas tu berpindah ke Bahau, Negeri Sembilan dan sekarang di Temerloh, Pahang. Tyra pernah belajar di Arau, Perlis selama 3 tahun dan sekarang di Shah Alam. Okay tu banyak. Hahaha. Kenapa banyak kali pindah? Abah tyra anggota polis jadi pindah tu perkara biasa.

Apa yang best? Paling tyra suka pasal JB ialah steamboat dekat dataran JB plus sekitar pantai lido tu, sambil2 makan ais krim roti. Yuumm. Seafood dia pun best. Atleast sotong goreng tepung bukannya sotong cekodok. JB tipulah takde tempat nak jamu mata window shopping. Tempat2 macam Johor Premium Outlet, The zone, City Square sure nak pergi. Dekat Negeri Sembilan pulak yang membezakan dia ialah makanan masak lemak cili api dia. Memang pedas dan cukup lemak. Dorang bukannya suka letak santan sikit tauu! tapi siapa tak tahan pedas memang merah muka. Temerloh pulak memang dikenali dengan bandar ikan patin. Tempat wajib pergi cuba ikan patin masak tempoyak dekat kedai Pak Usup dengan Patin Go Bang. Beza dua kedai ni, pak usup tak pedas tapi go bang masakan dia pedas. Oh ya. Kalau nak makan ikan dekat Temerloh, tanya dulu harganya berapa. Sebab harga dia kadang2 mahal sampai rm30 seketul. :) 

Errrrr. Panjangnyaa. Dah macam segmen makanan je. Hihi. Sesiapa rasa2 nak join segmen ni boleh klik banner tu ye.

To Rhai, saya pilih code #F5A9E1 untuk banner saya.

Till then, wassalam






Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Wednesday, December 30, 2015

Hari Jubah A'tirah : Konvokesyen UiTM ke 83

Assalamualaikum and haaaaaiiiii.

Hah okay! Tadi petang terasa sangatlah malas nak update. Dari mana tah datang rajin dia nak update entri baruu, malam ni cheq muncui haaaa. Sepatutnya pasal konvo ni sebulan yang lepas dah update, well faham-fahamlah bila dah malas. Hati, limpa, jantung nak menaip memang takde ah kat laptop ni. Masa nak final ni laa baru nampak blog ni. Hahahaha. Guys student guysss. Masa nak studylah, nak kemas bilik, sapu sampah, kemas meja, tengok semut. Errr bilik tyra ada semut kecik-kecik tu kotttt.

Dah, kita straight to the point. My hari jubah on 24th nov actually. *semangat tau kot  masa nak pi ni* Sebelum balik perlis, macam-macam dugaan jadi. Hal tiket ktm, tiket bas. Ergh, rasa nak menangis masa balik tu. Sebenarnya dah menangis pun tapi si syeramie boleh duduk relax sambil layan drama korea. Hai lah kawan.Terpaksalah sado kan hati sebab tengok dia optimis semacam.


23/11/2015
Once dah dapat jubah hasil menapak ke blok c, beratur panjang, panas dan penat; menapak lagi ke padang woodball sebab untuk gambar preconvo woiiii! Tyra nasihatkan korang buatlah sikit gambar preconvo even takde hati dan perasaan nak buat pun. Kenangan untuk korang simpan. Takkan tak hargai penat lelah korang belajar. *even I pun tak dapat dekan. Okay, yang ni sadis* So, beratus gambar dapat takdelah semua kau nak post ye tak?








Disebabkan akak-akak ni haaa mostly takde transport maka dalam uitm jela yang mampu. Eh, uitm perlis banyak tau tempat yang cantik. Tepi kandang rusa pun boleh kalau kau pandai amik gambar. Hahahhaha. Kitaorang takdelah sampai ke situ. Academic Heights yang jadi igauan dan impian pun tak daki *part yang ni gua frust giler* Sebab masa tu dah tengah hari dan arau tersangatlah panas, so decide tak pergi situ. Nasiblah sebelum bergambar masing-masing dah isi perut.









Sawah dan Kuala Perlis! Tempat wajib kat perlis. Orang-orang kampung kat sana cukup sporting. Nampak kitaorang tengah gedik-gedik kat sawah tu takde pun menghalau kitaorang. Hahahha. Kalau perasan, kitaorang parking kereta kat situ selamber giler. Totally block jalan! Bukan sengaja nak buat gitu tapi kawasan rumah, jalan tepi sawah manalah ada tempat part. Pak cik yang bawak motor tu terpaksa patah balik sebab kitorang. *sorryyyy pak cikkkk!*  Btw, dorang seronok pulak tengok kitaorang kat situ. Kelakar agaknyaaa. Kalau kat kuala perlis, korang parking je kat tempat couple tengah dating tuuu. Hahahha. Sure blah. *sebab kitaorang buat macam tu. peace!* Paling-paling kau kena dengan orang-orang kat situ "Tahniahhh!" "Tahniah dah konvo!" Buat relax buat chill. Proceed ni posing kat situ. Hahahha


24/11/2015



Lepas keluar DSS, I cant find my classmates. Jumpa satu dua orang then, bukak kasut, pulang jubah, amik frame, jalan ke padang kawad jumpa kak syah and balik. Its sad ending. Yang jumpa tu pun tak bergambar. Haishhh. Simpan frust sensorang. Hahahaha. Even, keceng pun tak datang. Mamat ni sumpah kejam. Reason tertidur paling tyra tak boleh terima tu. Huh. Tyra terkilan sikit sebab lagi dua orang adik tyra takde. Wawa tengah spm dan udin kena daftar poli masa tyra konvo. Poli kuantan tiba-tiba bagi arahan suruh daftar awal dari 30hb. Kau rasa? Im feel missing that time. Hm.

Okay? Tu jela kot. Zaman diploma yang *cant find any words* Rindu kat dorang ni sebenarnyaa. InsyaAllah ada rezeki kita jumpa lagi. Thanks for the memories and friendship guysss.

Friendship is the hardest thing in the world to explain. It's not something you learn in school. But if you haven't learned the meaning of friendship, you really haven't learned anything.


Till then, wassalam.

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Saturday, December 26, 2015

Final exam is around the corner

Assalamualaikum guys.

Rasanya baru habis semester 6 bulan april haritu. Sekarang ni dah masuk minggu final. *Erghhhh.* Inilah rasa bila lepas habis diploma terus gatal sambung degree. Hahahha. Break tu sekejap je. Lepas tu hadap buku balik. Alah, masa ni lah nak rasa susahnya belajar. Nanti habis belajar, rindu pulak.

I got 5 subject this semester and I think I already mention it on my previous entry. If I not mistaken. But! Final exam ada 4 paper je nak harung and I can get back home on 10th January. *Yeeayyyyy* Walaupun, 2 paper on same day. CTU and ELC on 29th morning and evening. Hahahha. Matilah nak! Lepas tu, MAT and STA on 9th and 10th. Subject killer yang memang tyra dah angkat bendera putih awal-awal. Faktor dean list semakin menjauh. Hm.

Actually, tyra nak update pasal konvo diploma haritu tapi pabila wifi uitm tak nak bagi kerjasama, aku give up terus nak update. Ni pun gadai data phone. Haaa lepas ni meroyanlah data lembab macam siput. I think I want to share some tips about being university student. Bukanlah nak bajet hebat ke apa tapi tak semua orang merasa repeat paper but still manage to grad on time. *Wuuuu cakap pasal diri sendiri ni* Plus cara nak jimat berbelanja. Kalau duduk utara selalunya makanan murah and kau boleh spend around rm200 per month dengan syarat bukan hari-hari masuk kafe hipter, secret recipes, big apple etc. Life as a student kena pandai jimat. Kalau tak rm600 sebulan pun tak cukup. Okay, tyra sambung bebel pasal duit ni kat entry tips tu nanti. Hhahahaha.

Sekarang ni kena hadap buku CTU balik. Heee. Wish me good luck for this semester! and good luck for all UiTM's degree student.

Till then, wasalam.



Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Monday, November 2, 2015

Congratulations

Congratulations

Now you don’t even answer the phone

I hear that monotone voice instead of you
Though there are hard times in life
You couldn’t overcome that little moment and went away for an alternative

Let’s take a break

I took those words as they were
All we need is time
That’s the way I understood

Congratulations you’re unbelievable

Congratulations how could you do that
Like nothing happened
You broke my heart
Your smiling face shows that you’ve got over me

You said let’s take a break ye

You said let’s think about us ye
You looked into my eyes and made me trust
And now what you’ve done this to me

Like nothing happened

You broke my heart
Your smiling face shows that you don’t care
And you look happy

Is that guy so much better than me?

Did he make you to forget everything about me?
Well yeah as long as you are happy
I wouldn’t tell that typical lie
Why should I wish happiness for you who left me
I don’t give a Ah~~

Congratulations you’re unbelievable

Congratulations how could you do that
Like nothing happened
You broke my heart
Your smiling face shows that you’ve got over me

You said let’s take a break ye

You said let’s think about us ye
You looked into my eyes and made me trust
And now what you’ve done this to me

Like nothing happened

You broke my heart
Your smiling face shows that you don’t care
And you look happy

Really wow girl congratulations

It didn’t take that long, you’re a charmer
Huh I see your photos online
Are you that happy, you can’t stop smiling
I still have heartache when I breathe
Lucky that it won’t happen to you
If you break up again
All you have to do is find another love

Congratulations how could you do this

Congratulations you will never ever
come back to me, I don’t even expect that
Don’t know how much better off you’ll be without me uh~
You said let’s take a break ye
You said let’s think about our relationship ye
You left me waiting
And all at once

you left me

And met that other guy
As if I was never there
You fell in love




Seriously congrats

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment