Wednesday, December 17, 2014

Merawat Jerawat dan Resdung

Assalamualaikum readers. :)

Haaaaa~ Tajuk dia. Hamik kauu! Heheheh. Macam pakar sangat tyra ni kann? Sebenarnya nak kongsi sikit apa yang tyra tahu. *Ecececeee~ Bajet aku nih* Actually, muka tyra ni takdelah sesuci muka artis-artis korea nuhh. Dari sekolah rendah sampailah sekolah menengah muka tyra teruk dengan jerawat plus resdung ni. Bersih pepagi, selesama kadang-kadang. *Benci kalau ni jadi!* Muka surelah terukkan? Sampai malu giler nak face to face dengan orang. *Maluuuuu~* Kena kutuk tak payah cakaplah. *Sadis weyhhhh :'(* Dah macam-macam produk pakai. Satu pun tak elok even yang oversea punyaa. Tengok tuuu. Jerawat plus resdung ni bukan kau boleh grab produk dekat supermarket macam tuu. Tak pasal-pasal makin teruk jadinyaa. Jerawat dan resdung benda lain tapi dia boleh berkait :)

Apa itu jerawat (Acne):
  • Sejenis penyakit kulit yang kronik.
  • Tumbuh apabila liang kulit atau liang roma yang tersumbat dan memerangkap kotoran.
  • Terjadi di dalam lapisan kulit.
  • Boleh tumbuh disebabkan oleh ketidak seimbangan hormon, persekitaran, dan tekanan.
  • Tidak berjangkit dengan sentuhan dan boleh dihidapi secara turun-temurun.

Apa itu resdung (Sinusitis)
  • Radang yang berlaku pada lapisan rongga hidung
  • Berpunca daripada alahan (habuk, makanan, parasit) atau perubahan cuaca
  • Kesannya boleh mengakibatkan hidung berair, serta kegatalan pada kulit muka dan mata
  • Jika serius, pesakit perlu menjalani pembedahan untuk membuang resdung yang menghalang laluan udara dalam rongga hidung yang turut boleh menyebabkan sakit kepala dan mata yang teramat sangat.
  • Tidak boleh berjangkit melalui sentuhan dan boleh diwarisi secara turun-temurun.
  • Boleh dihidapi bersama dengan lelah dan eczema, sejenis penyakit kulit yang lain.

So, masa naik sekolah menengah tyra cuba pakai ubat klinik pakar kulit. Okay bila makan ubat plus pakai krim dia. Tapi klinik kan? Krim dia terlalu menghakis sampai boleh luntur warna beg. So, tyra stop guna ubat klinik. Lepas tu, tyra start pakai produk yang untuk resdung. Masa mula-mula muka dah start okay, dah tak teruk gilerr tapi jerawat sentiasa naik. *Belum sempat fefeling nak bahagia tauuu* Acik kedai jamu tu suruh tyra cuba makan ubat resdung Nosygone Sendayu Tinggi.


  • Digunakan secara tradisional bagi melegakan resdung, gatal-gatal pada muka dan jerawat
  • Herba diolah dari Kulit Gelang, Pucuk Manis, Akar Sila, Daun Wali dan Jeragau serta pelbagai herba terpilih.
  • Membunuh kuman penyebab resdung serta jerawat serius.
  • Melancarkan perjalanan darah bersih pada wajah.
  • Membaikpulih tisu-tisu yang telah rosak akibat jerawat.
  • Mengilangkan kotoran serta bau busuk dalam hidung akibat jerawat.
  • Mengeluarkan kahak dan lendir resdung.
  • Sebaiknya diamalkan bersama kapsul Lucimax dan Spirulina untuk kesan lebih baik.

Alhamdulillah, lepas makan dekat 6 bulan resdung tyra makin elok. Tapiiiiii *berapa banyak tapi daaa* jerawat tak berapa elok lagi. Isk iskk. :'( Pergi lagi kedai jamu tu, hehehe, acik tu suruh cuba produk Oil & Acne Series Sendayu Tinggi. Walaupun agak mahal bagi budak sekolah macam tyra masa tuuu, demi muka terchenta ni, kita cubalah jugakkk *emak bayar pungg. Ngeh ngeh ngeh*


  • Set penjagaan khusus untuk kulit berminyak dan berjerawat. Set lengkap ini masalah kulit jerawat kronik, biasa atau jerawat resdung. Diformulasi daripada ekstrak Tea Tree Oil yang bertindak lebih berkesan untuk membunuh bakteria jerawat, memgecutkan jerawat, mengecilkan liang pori serta mengatasi masalah kulit berminyak. Hasilnya kulit kembali jadi lebih licin dan bebas jerawat seawal 7 hari.
  • Set percubaan ini mengandungi
  1.  Acne Deep Cleanser
  2.  Acne Deep Toner
  3.  Acne Powder
  4.  Acne Concentrated Serum

Hasilnyaa? Yeahhhh, Jerawat dah hilang tapi lepas 2 tahun guna produk ni. Even lambat sikit kesan dia tapi tyra puas hati sangat *lompat-lompat macam kekanak rebena* Rasanya tyra memang serasi dengan produk Sendayu Tinggi. Produk ni ikut orang jugak, kadang-kadang ada yang tak okay dan ada yang okayy. Yang penting kena usaha dan ikhtiar :) Kalau tak usaha mana dapat hasil. Berbaloi kot. *Bertahun merana muka tak okayy :'(* 
Sekarang ni tyra guna produk muka untuk hilangkan parut tapi still makan Nosygone dan prepare Oil & Acne Serum. Yelaa, kekadang cik acne ni naik jugak kalau muka berminyak, stress memanjang plus tangan gatal nak sentuh-sentuh. *Rasa nak ikat-ikat tangan sendiri*





AC-NE Tablet dengan AC-NE Scar toner sebenarnya produk baru Sendayu Tinggi. Still mencuba lagi. Rasanya makin okay sikit kottt~ Haha. Padahal baru pakai. :p Kalau menjadi, tyra bagitahu. Hohoho. Sebab sebelum ni, dekat 3 tahun tyra guna produk lain berasaskan aloe vera tapi produk tu susah giler nak jumpa bila dah pindah ni. Jadi, bagai sirih pulang ke ganggang, tyra pakai semula ST. *Poyonyaaa akuuuuu*

Rasa-rasa macam okay je produk ni, cubalah *Cehh! Boleh jadi promoter ST ni* InsyaAllah, berhasil. xD

Till then, Wasalam.


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Show Comments: OR

No comments:

Post a Comment